Duinhuisje 'Duinstraat'

‘Duinstraat’ is de naam van het eerste huisje dat al van oudsher stond op het terrein dat nu het Openluchtmuseum is. Het is in 1909 gebouwd, de inrichting dateert uit de periode 1920–1940. U komt binnen in de keuken of goot met een hout gestookte bakoven en een regenbak.

Rechts is de toegang tot de woonkamer met twee bedsteden. Daar bevindt zich ook de toegang tot de kelderkast voor proviand en het serviesgoed.

Het achterhuis bestaat uit een stal en een zogenaamde 'tas', waar nu oude gereedschappen zijn opgesteld. Vanuit deze 'tas' gaat er een trap naar de til (zolder), deze is niet toegankelijk voor het publiek. De til werd vroeger gebruikt voor opslag van hooi. Op de voorzolder sliepen de kinderen op stromatrassen.




Duinhuisje ‘Huttendijk’

Dit huisje kreeg de naam die herinnert aan de vroegere standplaats (tot 1987) aan de Vleerdamsedijk in Rockanje. 
In de volksmond heette dit deel van de Vleerdamsedijk de Huttendijk. 
Het huisje was daar in 1864 herbouwd. Daarvoor - rond 1850 - stond het bij het 'Pesthuis' in de buurt van het Brede Water. 
Vrijwilligers van de Historische Vereniging Westelijk Voorne hebben dit huisje in 1987 steen voor steen afgebroken en op het museumterrein herbouwd. 
Duinhuisje ‘Huttendijk’ is met huisraad uit de jaren rond 1900 ingericht.




Duinhuisje ‘Kreekpad’

Dit in 1993 herbouwde keuterboerderijtje komt ook uit Rockanje en stond rond 1860 aan het Kreekpad. 
De inrichting bestaat uit een woonkamer met keuken en bedstee, stal en zolder. 
Duinhuisje ‘Kreekpad’ is gemeubileerd en ingericht zoals rond 1900–1920 gebruikelijk was en bevat ook een 'opoe kamertje'.




Duinhuisje ‘Duinzoom’

De herbouw van het vierde duinhuisje vormde het grote project van de Historische Vereniging in 2004. 
In de vroegere stal en woonkamer is nu de tentoonstellingsruimte voor jaarlijkse thema-exposities en wordt er een film vertoond over het leven en dialect van de vroegere duinbewoners.