Openluchtmuseum De Duinhuisjes 

Verspreid in het duingebied van Voorne stonden ooit een groot aantal typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap.

De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes gered van de ondergang en verplaatst naar een terrein aan de Duinstraat 18 in Rockanje. Daar werden ze in de oorspronkelijke stijl herbouwd, gerestaureerd en verenigd met het plaatselijke duinhuisje 'Duinstraat'. Samen vormen ze nu het Openluchtmuseum De Duinhuisjes. In 2011 kreeg het Openluchtmuseum het predicaat “Erkend Museum”.


Sober en primitief

De eerste duinhuisjes bestonden uit aangespoeld hout, takken en riet. Simpel en gratis. Als de bewoners elders werk kregen, werden de huisjes afgebroken, vervoerd en weer opgebouwd. Zo werd het huisje ‘Huttendijk’ in vroeger tijden per kruiwagen vervoerd naar zijn voorlaatste stek. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak. Ze konden niet meer verhuisd worden, maar bleven uiterst eenvoudig en waren heel karig bemeubeld.

In het Openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910 met bijgebouwen. Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910: huisje ‘Duinstraat’, nu een Rijksmonument. De andere huisjes werden vernoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: aan de Huttendijk, het Kreekpad en aan de Duinzoom. In 2016 werd er een geheel nieuw gebouw neergezet: ‘t Dûnhus.

‘t Dûnhus doet dienst als ontvangstruimte, met een winkeltje en een snuffelhoekje. Er is koffie, thee en limonade verkrijgbaar.

De woninkjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond de jaren 1900–1930. Ze hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen qua indeling en inrichting, al naargelang het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.