Begraafplaats Maria Rust is te vinden aan de Zeeweg 2 (3235 AX) te Rockanje.

In1828 werd op een weiland in Rockanje een begraafplaats aangelegd. Rond 1900 droeg deze begraafplaats de naam Maria Rust, zoals deze historische plek sinds 2015 weer officieel wordt genoemd. Tot 1950 werd er op Maria Rust begraven.
Sinds 2003 is Maria Rust een gemeentelijk monument.

Vanaf 2002 maakt de werkgroep Maria Rust deel uit van de Historische Vereniging Westelijk Voorne. De leden van de werkgroep doen onderzoek naar de geschiedenis van de oude begraafplaats en van de mensen die er begraven zijn. Bovendien hebben ze zich ontfermd over het onderhoud van de grafstenen en van het groen op de graven.

Op de begraafplaats zijn onder andere talloze familiegraven, kindergrafjes, graven van drenkelingen, verzetsmensen, slachtoffers van het bombardement op de meisjesvakschool in Brielle en oorlogsgraven van het Gemenebest te bezichtigen. 

Dichtbij de entree staat een gemetseld monument ter herinnering aan vijf mannen uit Rockanje die in 1944 zijn gefusilleerd.
Ieder jaar is hier op 4 mei de plaatselijke Dodenherdenking.

In september wordt er aangesloten op het programma van de Open Monumentendag met een rondwandeling en een presentatie over de geschiedenis en de restauratie van de begraafplaats.

In de maanden mei, juni, juli, augustus en september is er elke derde dinsdag van de maand een open dag, met een extra open dag in de Week van de Begraafplaats (begin juni).

Wilt u weten of één van uw voorouders begraven ligt op de begraafplaats, zoekt u een genealogische connectie of bent u gewoon geinteresseerd in het doen en laten van deze werkgroep?

Kijk op http://www.mariarust.nl/   voor meer informatie